Verzekeringen

Het leven gaat helaas gepaard met risico's. Sommige risico's kun je niet verzekeren, zoals een beurskrach of slijtage van autobanden. Gelukkig zijn veel andere risico's wel goed verzekerbaar. In sommige gevallen kunnen de financiële gevolgen zo groot zijn dat het onverstandig is om ze niet te verzekeren. Je kan hierbij denken aan aansprakelijkheid, ziektekosten en brand. De financiële gevolgen daarvan zijn voor de meeste mensen niet op te vangen.

Overlijdensrisicoverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering keert uit bij overlijden van de verzekerde persoon. Dergelijke verzekeringen worden meestal afgesloten in combinatie met een hypotheek, als nabestaandenvoorziening, bij een alimentatieverplichting of om de uitvaart te betalen.

Lijfrente

Met een lijfrente (verzekering of bankrekening) kun je een aanvulling op je pensioen regelen. De fiscale spelregels voor de aftrekbaarheid van de inleg zijn complex, daarom is een goed advies belangrijk. Maan Financieel Advies kent alle ins en outs en kan je vertellen wat in jouw situatie beter is: een verzekeringsoplossing of een bancaire variant.

Snel verdienen

Wanneer lijfrentepolissen de einddatum bereiken (‘expireren’) loont het de moeite niet klakkeloos akkoord te gaan met de uitkering die de betreffende verzekeraar biedt. Andere verzekeraars (of banken) kunnen soms een hogere uitkering geven voor hetzelfde bedrag. Maan Financieel Advies vergelijkt diverse aanbiedingen met elkaar. Zo kun je makkelijk geld verdienen.

Ontslagvergoeding (gouden handdruk)

Ontvang je een ontslagvergoeding van jouw werkgever? Die kun je direct laten uitbetalen, gebruiken voor de oprichting van een stamrecht-BV of afstorten in een goudenhanddrukverzekering of –bankrekening. Uiteraard zijn combinaties mogelijk. Maan Financieel Advies adviseert.

Woonlastenverzekering

Bij langdurige ziekte krijg je na verloop van tijd in een aantal gevallen een WIA-uitkering. Veel mensen worden echter door het UWV slechts beperkt afgekeurd waardoor zij niet in aanmerking komen voor een uitkering. Of de uitkering is – doordat wordt gekeken naar gangbare arbeid en je resterende verdiencapaciteit – te laag om je inkomensachteruitgang op te vangen. Mensen met een inkomen boven de loongrens (ca € 49.000) moeten extra opletten, omdat volgens de wet niet hun hele inkomen meetelt.

Sommige werkgevers bieden de mogelijkheid om een aanvullende verzekering af te sluiten. De premie is relatief laag en er wordt geen medische informatie opgevraagd. Voor een aantal situaties kan dit een adequate oplossing zijn.

Het is vaak verstandiger om zelf een verzekering af te sluiten, eventueel als aanvulling. Het liefst een polis waarbij niet het UWV-oordeel wordt gevolgd, maar waarbij de verzekeraar zelf jouw mate van arbeidsongeschiktheid vaststelt, rekening houdend met je werkzaamheden in het verleden. Meestal kun je zo’n verzekering exact afstemmen op je vaste lasten of woonlasten, vandaar dat vaak wordt gesproken over een ‘woonlastenverzekering’.

Schadeverzekeringen

De adviseurs van Maan Financieel Advies kunnen je precies vertellen welke verzekeringen in jouw persoonlijke situatie van belang zijn, hoe je onderverzekering kunt voorkomen en welke extra dekkingen handig zijn. In veel gevallen is het raadzaam een aantal verzekeringen te combineren in een pakket. Dit levert niet alleen premiekorting op, maar voorkomt hiaten of dubbele dekkingen. En bij eventuele schade heb je slechts met één expert en verzekeraar te maken.